قاره آفریقا یکی از ابرقاره های جان می باشد که اقتصاد اکثر کشورهای آن بر پایه صادرات و واردات می باشد. یکی از مهمترین مواد معدنی که کشور ایران به آفریقای شمالی ارسال می کند  صادرات زئولیت ایران است. آفریقای شمالی به واسطه داشتن آب و هوای کویری و خشک بحرانهای زیادی در رابطه با کشاورزی و کاشت محصولات دارد. دمای هوای بالای 50 درجه سانتیگراد در آفریقا نه تنها برای انسان بلکه برای حیات وحش آفریقا نیز دشوار است.

زئولیت صادراتی ایران که برای نواحی بیابانی و کویری سازگاری بسیاری دارد در کشور آفریقا جایگاه رفیعی کسب کند. این ماده معدنی وقتی برای اولین بار به آفریقا ارسال شد در کوتاهترین زمان موجب تعجب تمامی کشاورزان و دامداران قرار گرفت . انواع بیماریهایی که دانهای آفریقایی با آنها دست و پنجه می زدند به یک باره از میان رفت .

مراکز پرورش دام آفریقا وقتی بعد از افزودن مقداری زئولیت به جیره غذایی دامها نه تنها شاهد کاهش بیماریها شدند بلکه رشد بسیار زیاد دام از نظر کیفی و کمی را هم به عینه دیدند. کشورهای آفریقایی مخصوصا آفریقای شمالی یکی از قطبهای صادراتی ایران در حوزه زئولیت معدنی گردید و سالیانه هزاران تن زئولیت معدنی مرغوب  از استانهای سمنان و قم به آفریقا صادر می شود.

صادرات زئولیت ایران
صادرات زئولیت ایران به آفریقا

صادرات زئولیت ایران به آفریقای جنوبی

کشور آفریقای جنوبی کشوری بسیار کوچک در انتهای قاره آفریقا می باشد پایتخت این کشور شهر کیپ تاون می باشد . این کشور از نظر آب و هوایی در منطقه  استوا واقع شده است . خط استوا کره زمین را به دو نیمکره شمالی و جنوبی تقسیم کرده است .فاصله گرفتن از خط استوا آب و هوا بشد ت تغییر می کند و گیاهان و جانواران خاصی مطابق با آب و هوا زیست می کنند.

آب و هوای استوایی یکی از خاصترین آب و هوا های جهان می باشد در این مناطق بارانهای موسمی بشدت می بارند و میانگین بارش در این مناطق به در کمترین حالت به 1680 میلیمتر میرسد . تنوع زیست بومی در مناطق آفریقای جنوبی و جنگلهای بارانی  بسیار پیچیده بوده بطوریکه بسیاری از قسمتهای این مناطق هنوز  کشف نشده بارانهای سیل آسیا باعث شسته شدن خاکهای کشاورزی در این مناطق شده و بسیاری از محصولات در این مناطق به همین دلیل از بین می روند.

یکی از کاربرد های زئولیت معدنی حفظ  چسبندگی خاک میباشد . تبادل کاتیونی بسیار قویی که بین بلورها و عناصر موجود در زئولیت هست باعث شده تا ذرات خاک در هنگام وقوع بارشهای سنگین باران چسبندگی خود را حفظ نموده و از شسته شدن مواد معدنی مغذی خاک که نقش اصلی تامین مواد غذایی محصولات کشاورزی را دارند جلوگیری شود .

صادرات زئولیت ایران
جنگلهای بارانی آفریقای جنوبی

عرضه زئولیت معدنی به کشاورزان مناطق بیابانی و کویری

مناطق بیابانی ایران و کشورهایی مثل آفریقا شمالی دارای خاک هایی هستند که مواد معدنی خود را از دست داده و یا در اثر بارانهای ناگهانی شسته شده اند این خاکها اکثرا از جنس رس بوده و خاک رس با توجه به اینکه تخلخل بالایی دارد از نفوذپذیری بسیار پایینی برخورد دارد است.بنابراین عدم وجود نفوذ پذیری مناسب در خاکهای رسی بیابان از ورود مولکولهای آب به درون خاک و اعماق جلوگیری کرده و آب را در سطح جاری می کند و باعث وقع سیلابهای بسیار مخرب می شود.

عناصر تشکیل دهنده رس اکثرا از نوع سیلیس بوده و دارای دانه بندی بسیار ریزی می باشد. این تجمع عظیم سیلیس در خاک رس حاصل فرسایش کوههای اطراف می باشد که بر اثر اختلاف شدید دمای هوای در طول شب و روز و بارشهای فصلی سنگین می باشد که باعث فرسایش کوهها شده و مواد در کوهپایه ها و دشت ها جاری می شود.

کشاورزانی که در این مناطق زندگی می کنند به دلیل داشتن خاک بسیار فقیر از مواد غذایی فقط محصولاتی را می تواند کشت کنند که مخصوص این مناطق باشد. درختان و گیاهانی که در این نواحی کشت می شوند برای دسترسی به آبهای زیر زمینی باید دارای ریشه های بسیار بلند باشند تا بتوانند آب را از اعماق زمین جذب کرده و به ساقه برسانند.

صادرات زئولیت ایران
زئولیت مرغوب صادراتی

کاربرد های زئولیت صادراتی ایران در نواحی بیابانی و کویری

زئولیت صادراتی ایران در استانهای سمنان و قم استخراج و فراوری می شود .این استانها با داشتن ذخایر پایان پایان ناپذیر از انواع زئولیت کلینوپتیلولیت، هارزبورژیت اووراویت، ناترولیت، اسکولسیت،آنزنیت،هیولاندیت، فیلیپسیت، هاموتوم ، استیلبیت، شابازیت ، لامونتیت و موردنیت  به بسیاری از کشورها از جمله آفریقا و آسیای شرقی صادرات انجام می دهد . صادرات ایران به آفریقا  نیم میلیارد دلار می باشد و این نرخ نسبت به سالهای قبل 140 درصد افزایش یافته است.

خاکهای یابان چسبندگی کم و در نتیجه نفوذ پذیری بسیار کمی دارد همین عامل باعث عدم کشت بسیاری از محصولات کشاورزی در این مناطق شده است. زئولیت با استفاده از دو ویژگی بسیار مهمی که دارد خاکهای مناطق بیابانی را حاصلخیز کرده و کشت انواع محصولات را در این نواحی ممکن می سازد .سوختگی برگها و شاخه های مناطق بیابانی به واسطه آفتاب سوختگی می باشد و علت اینکه آفتاب می تواند این درختان و گیاهان را بسوزاند عدم رسیدن مواد مغذی به برگها و ساقه شده که در نتیجه آن سیستم ایمنی گیاهان پایین کی آید

پایین بودن سیستم ایمنی گیاهان بواسطه عدم برخورداری از انواع ریز مغذی هایی مانند پتاسیم ، فسفر، بور، کلسیم، اوره، نیترات، سدیم، آهن، نیتروژن، منگنز، و آلومینیوم می باشد. اکثر این مواد که قبلا در خاک بوده اند به دلایل مختلفی مانند استفاده بیش از حد کشاورزان از زمین و یا سیلابهای مخرب یا استفاده از انواع کود های شیمیایی از بین رفته اند.

صادرات زئولیت ایران
زئولیت کلینو پتیلولیت خالص

اصلاح خاکهای کشاورزی در مناطق بیابانی و دشت های کویری

خاکهای کشاورزی مناطق بیابانی و دشتهای کویری همانطور که در بخش قبل گفته شد به دلایل متفاوتی ممکن است عناصر مغذی خود را از دست داده باشند.و کشاورزان این مناطق هم اکثرا زمینهای خود را رها کرده و روانه شهرها می شوند .یا به امور دامداری می پردازند. این خاکها طی سالها فقیر شده اند و نیاز به اصلاح دارند تا طراوت سابق خود را بازیابی کنند.

زئولیت معدنی دو ویژگی بسیار مهم دارد که باعث اصلاح انواع خاکهای مناطق مختلف بیابانی و یا سایر مناطق بارانی  می شود که مواد و عناصر آن توسط بارانهای سیل آسیا شسته شده است .آب باران و یا سیل ها در بیابان به سرعت تبخیر می شوند اما املاح و نمک های آن بر سطح خاک باقی می مانند و خاک را شور و یا اسیدی می کنند که کشت را در این خاک با مشکلات بسیاری مواجه می کنند.

دو ویژگی زئولیت معدنی تمامی این خاکها را در مدت زمان کوتاهی اصلاح کرده و خاک را مجددا غنی می کند. این ویژگیها عبارتند از “1_ تبادل کاتیونی بسیار قوی 2_ تخلخل و نفوذپذیری بسیار بالا .  این دو ویژگی نیز هر کدام به انواع ویژگیهایی تقسیم  می شوند که روند اصلاح خاک را سرعت بخشیده و موجب رشد مجدد میکروارگانیسم های مفید خاک جهت سنتز مواد غذایی برای جذب راحت عناصر توسط ریشه می شوند.

صادرات زئولیت ایران
زئولیت صادراتی ایران

نحوه اصلاح خاک توسط زئولیت صادراتی ایران در نواحی بیابانی

برای درک نحوه اصلاح خاک باید ابتدا با ساختار مولکولی زئولیت صادراتی ایران آشنا شویم تا کاربرد های آن را بهتر درک کنیم . زئولیت عدنی از خانواده آلومینوسیلیکات بوده و این ماده از عناصر آلومینیوم و سیلیس و اکسیژن تشکیل شده است. الومینیوم و سیلیس با اکسیژن نوعی پیوند کووالانسی دو قطبی ایجاد می کتتد که سطح زئولیت را با دو بار الکترونی منفی بشدت باردار می کنند.

وقتی سطح زئولیت با بارهای منفی دوقطبی باردار شود تمامی عناصری که در سطح آنها کاتیونهای بار مثبت داشته باشند را به سمت خود جذب می کند.وقتی که عناصر با بار مثبت به سمت زئولیت جذب شدند کاتیونیهای آنها وارد تبادل شده و آن عناصر را خنثی می کنند .  در نتیجه کاتیونهای مثبتی مانند نیتروژن آهن ، پتاسیم و بسیاری از عناصر که برای خاک و غنی سازی آن مفید هستند جذب زئولیت شده و سایر عناصر آن دفع و گازهای آن آزاد می شوند.

در سطر های بالا عملکرد ساختمان ملکولی زئولیت بیان شد .بنابراین پی بردیم که زئولیت با استفاده از ساختمان داخلی که دارای خواص کاتیونی با قدرت جذب سطحی بسیار بالا است می تواند تبادل کاتیوتی انجام دهد . حالا این خواص کاتیونی کجاها استفاده می شود و چه کاربردی دارد؟ در ادامه توضیحات در سرفصل بعدی به توضیحات بیشتری در این باره می پردازیم.

صادرات زئولیت ایران
زئولیت مرغوب صادراتی

کاربرد جذب کاتیونی در زئولیت های مخصوص صادرات ایران

صادرات زئولیت ایران به کشورهایی مانند آفریقا باید با آشنایی کامل و علم به محصول انجام بگیرد. توضیحاتی که در این مقاله ها ارائه می شود با بیان بسیار ساده و روان ارائه شده است تا قابل درک برای تمامی افراد باشد. بسیاری از  صادر کنندگان ممکن است از برخی کاربردهای زئولیت آشنا نباشند بنابراین در این توضیحات ساده همه آنها را با خواص و کاربردهای زئولیت معدنی آشنا می کنیم.

همانطور که در بخشهای قبل توضیح داده شد خاکهای کشاورزی ممکن است بنا به دلایل بسیاری دچار فقر عناصر مغذی شده باشند یا اسیدیته خاک برهم خورده باشد یا اینکه در منطقه بیابانی باشد و دسترسی به آب کافی وجود نداشته باشد . استفاده از زئولیت معدنی تا حدود بسیار زیادی این مشکلات را کاملا حل نموده و باعث بهبود و اصلاح کامل خاک شده و محصولات در این خاک تا سالهای زیادی از رشد و نمو بسیار خوبی برخوردار خواهند بود.

زئولیت با استفاده از خواص جذب سطحی و تبادل کاتیونی خود خاکهایی که آلوده به انواع سموم بجا مانده از کودهای شیمیایی را به خود جذب کرده و کاتیون های آنها را گرفته و مابقی عنصر را متلاشی می کند . این عمل باعث دفع سم شده و عناصر مغذی آن هم توسط زئولیت جذب خاک می شود و خاک غنی تر می شود. علاوه بر اینکه خود زئولیت تمامی مواد مغذی در خاک را دارد مواد مغذی حاصل شده از عناصر دیگر را نیز به  خود جذب کرده و خاک کاملا اصلاح می شود.

صادرات زئولیت ایران
صادرات زئولیت ایران

تنظیم ph خاک با استفاده از زئولیت معدنی

بسیاری از کشاورزان ممکن است واژه  ph  را نشنیده باشند و یا به آن اهمیت نداده باشند .این دسته از کشاورزان احتمالا دارای محصولات نارس و کال بسیاری در بین محصولات سالم خود هستند یا اینکه ممکن است محصولات کرم خورده زیادی داشته باشند. این مشکلات به این دلیل است که آنها به ph  خاک خود اهمیت نداده و گیاه و محصول را با مشکلات زیادی روبرو کرده اند.

خاکها حاوی املاح معدنی بسیاری هستند که  تمامی آنها در حد و اندازه خاصی برای گیاهان مفید است اگر درصد این عناصر کم یا زیاد باشد نشان از عدم تنظیم ph  خاک می باشد. برخی از عناصر در ph بالا بصورت محلول هستند و توسط گیاهان جذب می شوند و برخی دیگر در ph پایین محلول هستند. مثلا عناصر آهن و آلومینیوم در ph  پایین محلول هستند و توسط ریشه گیاهان جذب می شوند عناصری مانند فسفر و پتاسیم هم در ph  بالا محلول هستند و گیاه آنها را جذب می کند.

باید حتما قبل از هر اقدامی یک آزمایش از خاک بگیرید تا عناصر و ph  خاک  را مشخص کنید اگر عناصر خیلی کمی داشتید یا اسیدیته خاک بالا و پایین بود می توانید مشخص کنید که چه عناصری کم و چه عناصری زیاد هستند. زئولیت معدنی با اینکه خود عنصری قلیایی است اما میتواند اسیدیته خاک را تنظیم کند و عناصر مورد نیاز برای گیاهان را به ریشه انتقال دهد.

صادرات زئولیت ایران
زئولیت صادراتی ایران

ذخیره آب در بیابان توسط زئولیت در مناطق کم آب

بسیاری از اقلیمهای ایران دارای آب و هوای گرم و خشک هستند. در این مناطق بارندگی بسیار کم و تبخیر آب بشدت زیاد است یعنی اگر بارانی هم ببارد فرصت نفوذ به دل خاک را نخواهد داشت و بلافاصله تبخیر خواهد شد . این از خصوصیات بیابانهای جهان است.

کشاورزان با این ویژگیهای بیابان بخوبی آشنا هستند و برای همین در بیابان نمی توانند محصول زیادی بکارند و برداشت محصولشان هم کفاف زندگیشان را نخواهد داد. اکثرا کشاورزی را رها کرده و  وارد زندگی شهری می شوند  .

زئولیت معدنی با استفاده از قدرت جذب سطحی و تخلخل بالایی که دارد در طول روز آب و رطوبت باقی مانده خاک  و شبها هم زطوبت هوا را به خود جذب کرده و از تبخیر آن توسط نور شدید خورشید جلوگیری  و نهایتا به صورت قطره قطره به ریشه گیاه تزریق می کند.بنابراین در هر موقع از سال در مناطق بیابانی اگه به خاک گیاهان زئولیتی دست بزنیم رطوبت آن را حس می کنیم . این رطوبت بقای کشاورزی را در بیابان تضمین می کند. البته ناگفته نماند بجز رطوبت عناصر مورد نیاز گیاه را هم تامین کرده و به ریشه گیاهان انتقال می دهد.

مدیر فروش مجموعه ایران کانی: هادی ملکی

تلفن مشاوره و ثبت سفارشات: 09120526163

صادرات زئولیت ایران
زئولیت صادراتی خوراک دام و طیور

 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *